Zorgverleners | Hersenletselteam Kennemerland

Verschil in soorten hersenletsel

Traumatisch Hersenletsel

Oorzaken van traumatisch hersenletsel zijn bijvoorbeeld een klap op je hoofd, een verkeersongeluk waarbij je met je hoofd ergens tegenaan valt, of een voorwerp dat onverwacht hard tegen je hoofd aan komt. Er kan schade aan je hoofd zichtbaar zijn, zoals een schaafwond, een bult op je hoofd of een open wond. Maar ook kan er binnen in je hoofd iets mis zijn gegaan: een hersenschudding/kneuzing, een scheurtje in je schedel, een schedelbasisfractuur, inwendige bloeduitstortingen, zwellingen of schade aan je zenuwen. Dit is niet te zien aan de buitenkant. Direct na het ongeluk kan iemand met traumatisch hersenletsel korte of langere tijd buiten bewustzijn zijn of gedesoriënteerd overkomen, maar dat hoeft niet bij iedereen het geval te zijn.

Niet-traumatisch Hersenletsel

In je lichaam kan er door allerlei verstoringen ook van binnenuit schade aan je hersenen ontstaan. De meest bekende oorzaken van niet-traumatisch hersenletsel zijn herseninfarcten- en bloedingen ofwel beroerte (TIA en CVA). Denk daarnaast ook aan hersenvliesontstekingen, hersentumoren, zuurstofgebrek en de ziekte van Alzheimer die hersenletsel als gevolg hebben. Maar ook aandoeningen als epilepsie, de ziekte van Parkinson, MS en psychotische ervaringen door drugsgebruik of de werking van chemokuren kunnen schade aan de hersenen veroorzaken die blijvend is.

Sommige gevolgen van deze aandoeningen zijn direct waarneembaar en herkenbaar (denk aan het blauw worden na bijvoorbeeld zuurstoftekort of verlammingsverschijnselen na een herseninfarct), terwijl bij andere vormen van dit type hersenletsel de beschadigingen stapje voor stapje ontstaan en de gevolgen daarvan pas in de loop van de tijd goed te duiden zijn, zoals de cognitieve gevolgen (denk aan vertraagde informatieverwerking of overgevoeligheid voor prikkels).