Getroffenen en naasten | Hersenletselteam Kennemerland

Wat is niet aangeboren hersenletsel?

Niet aangeboren hersenletsel (NAH)

Jaarlijks krijgen meer dan 130.000 mensen hersenletsel. Onder niet-aangeboren hersenletsel (NAH) verstaan we letsel dat is ontstaan in de loop van het leven. Het belangrijkste kenmerk is een “breuk in de levenslijn”: er is een duidelijk verschil in het leven vóór en na het hersenletsel.

Wat zijn oorzaken van Hersenletsel?

Hersenletsel kan op verschillende manieren ontstaan. Veel voorkomende oorzaken zijn een ongeval, een beroerte, een tumor of zuurstoftekort na een hartstilstand. Wilt u meer weten over het ontstaan van hersenletsel? Neem dan hier een kijkje op de website van de hersenstichting.

Gevolgen van hersenletsel

Als je hersenen beschadigd zijn kan dat grote gevolgen hebben. Soms zijn de gevolgen van het hersenletsel duidelijk zichtbaar, zoals een verlamming. Hersenletsel is echter ook vaak aan de buitenkant niet te zien, waardoor het niet zo ernstig lijkt. Maar als je het dagelijks leven weer wilt oppakken, blijkt dat het niet meer gaat zoals daarvoor. Je kan last hebben van vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid, geheugenproblemen, gedrags- of karakterveranderingen. Wil je meer informatie over de gevolgen van hersenletsel?  Neem dan hier een kijkje op de website van de hersenstichting.